Effektiva sätt att förbättra WiFi till trädgårdskontoret i Sverige
10.04.2025

Allt fler svenskar byter ut köksbordet mot ett trädgårdskontor. Det kan till exempel handla om att arbeta på distans, frilansa eller bara ha en lugn plats att kunna behålla fokuset utan en massa störningsmoment. Det hela låter som ren utopin… ända tills WiFi-uppkopplingen börjar krångla!
Ett trädgårdskontor kan verka idealiskt utifrån. Men, när du väl sätter dig ner för att jobba kan segt internet, avbrutna anslutningar och störande Zoom-möten förvandla en effektiv arbetsdag till ren frustration.
Ju längre du befinner dig från routern, desto svagare blir signalen. Detta är särskilt märkbart om trädgårdskontoret har tjocka väggar, träd eller elektroniska enheter vilka blockerar anslutningen.
Testa dessa enkla lösningar först
Innan du investerar i ny utrustning kan du prova några snabba åtgärder för att se om de förbättrar din WiFi-signal:
Placera om din router
Om din router sitter fast i ett hörn, är gömd bakom möbler eller omgiven av skräp måste signalen kämpa sig igenom hinder innan den ens når ditt trädgårdskontor. Försök att placera den i ett öppnare utrymme eller nära ett fönster som vetter mot trädgården för att ge signalen ett lyft.
Uppgradera din router
Om din router har några år på nacken kan det ha svårt att överföra signaler över längre avstånd. Nyare routrar har i regel betydligt bättre räckvidd, med kapaciteten för högre hastigheter och starkare antenner. Detta kan i sin tur göra stor skillnad för din WiFi-anslutning, särskilt om ditt trädgårdskontor ligger en bit från huset.
Byt WiFi-kanal
Om du bor i ett tätbebyggt område kan dina grannars WiFi-nätverk störa din anslutning. Routrar väljer automatiskt en kanal att sända på, men ibland kan man förbättra hastigheten och tillförlitligheten genom att byta till en mindre trafikerad kanal i routerns inställningar.
Om detta inte löser problemet behöver du en dedikerad lösning för att utöka WiFi till ditt trädgårdskontor.
6 lösningar för bättre WiFi till ditt trädgårdskontor i Sverige
Här är de bästa alternativen för att öka WiFi till ett trädgårdskontor:
1. WiFi-förlängare: Ett smidigt sätt att förlänga signalen på korta avstånd
En WiFi-förlängare, även kallad för en booster eller repeater, är ett enkelt sätt att förlänga din uppkoppling – åtminstone i teorin. Enheten i fråga fungerar genom att skicka signalen från routern, för att därefter sända den vidare till ditt kontor ute i trädgården.
Den stora fördelen med en WiFi-förlängare är den enkla installationen. Oftast räcker det att plugga in enheten i eluttaget, trycka på en knapp och låta den sköta resten. Samtidigt kostar förlängaren inte mer än några hundralappar.
Vi rekommenderar särskilt TP-Link 300Mbps Wi-Fi Range Extender från Dustin. För närvarande kostar WiFi-förlängaren 300 kr att köpa in, exklusive frakt. Problemet med förlängare är att de sällan genererar en starkare signal. Istället skickar de bara vidare den existerande signalen till slutdestination.
Det största problemet med WiFi-förlängare är att de sällan kan förstärka signalen. Istället vidarebefordrar de anslutningen utan förbättring. Om mottagningen redan är svag blir det som når trädgårdskontoret oftast lika dåligt.
För att få bästa möjliga resultat är placeringen avgörande. En förlängare bör placeras mellan routern och trädgårdskontoret för att ge optimal effekt. Om huset har tjocka väggar, många träd i vägen eller om kontoret ligger mer än 20 meter från routern kan det vara svårt att få en stabil uppkoppling.
De passar bäst i mindre trädgårdar där avståndet är kort och användningen enkel, som att surfa eller skicka e-post. Däremot är de inte lämpliga för högupplöst streaming eller långa videosamtal.
2. Mesh-nätverk: Perfekt för större utrymmen
Om du vill ha en tillförlitlig uppkoppling med hög hastighet, samtidigt som du vill slippa oroa dig för signalöverföring, är ett mesh-nätverk ett fantastiskt alternativ. Detta gäller särskilt om du arbetar hemifrån på heltid eller driver ett företag från ditt trädgårdskontor.
Istället för att behöva förlita dig på en enda router använder sig mesh-system av flera anslutna noder eller “puckar” vilka samverkar för att generera en starkare och sömlös WiFi-signal över ett betydligt större område än vanligt.
Till skillnad från en WiFi-förlängare, som ofta orsakar frustrerande avbrott vid växling mellan nätverk, kopplar ett mesh-nätverk automatiskt upp dina enheter till den starkaste tillgängliga noden, utan störningar.
För trädgårdskontor som ligger längre bort från huset kan signalstyrkan förstärkas avsevärt genom att placera en nod nära ett fönster som vetter mot trädgårdskontoret, alternativt inne på själva kontoret.
Dessa mesh-system finns på Kjell & Company, Clas Ohlson och Elgiganten och kostar från cirka 1 000 kr för en uppsättning med två noder. Tumregeln är att längre bort från huset ditt kontor ligger, desto fler noder kan du behöva.
3. Direkt kabelanslutning: Guldstandarden för tillförlitlighet
Om du vill ha en snabb, stabil och laggfri anslutning finns inget som slår en fast uppkoppling. Mer konkret innebär det hela att du drar en Ethernet-kabel från din huvudrouter vidare till trädgårdskontoret.
Till skillnad från trådlösa anslutningar påverkas en kabelansluten installation varken av träd, väggar, avstånd eller andra störningar. Det gör den till ett utmärkt val för dig som behöver pålitliga videosamtal, snabba filöverföringar eller oavbruten streaming.
Den största nackdelen med fast anslutning är dels jobbet att dra kabeln från routern till kontoret, dels att kostnaden ökar för varje meter. Om ditt trädgårdskontor befinner sig endast några meter bort från huset kan en enkel Ethernet-kabel för utomhusbruk räcka långt.
Du kan till exempel köpa IP-klassade Ethernet-kabel hos Kjell och Company, Dustin och lokala butiker. Priset stiger beroende på längd och kvalitet, men i regel kommer du att behöva spendera från 150 kr upp till 600 kr.
Handlar det istället om betydligt längre avstånd än så kan du behöva anlita ett företag som gräver ner kablarna. Detta är utan tvekan den bästa lösningen och kommer garantera en fast anslutning utan några störningar.
Dessvärre kostar den även en del, något som sällan rättfärdigar den initiala investeringen. Sist men inte minst behöver du även komma ihåg att en trådbunden installation begränsar flexibiliteten. När kabeln väl är på plats är du bunden till den specifika anslutningspunkten.
4. WiFi-förstärkare för utomhusbruk: Stark signal för långa avstånd
Om ditt trädgårdskontor ligger för långt bort för en WiFi-förlängare, samtidigt som du vill slippa behöva krångla med nätverkskablar, kan en WiFi-förstärkare vara den perfekta lösningen för dina behov.
Denna typ av förstärkare har byggts med kapaciteten att förstärka signalen över längre sträckor, samtidigt som de tar sig igenom diverse hinder som träd, väggar och staket, utan att påverka signalstyrkan.
För att kunna använda enheten utomhus måste den ha rätt IP-klassning. Detta gäller särskilt för Sverige, med kalla vintrar och stor nederbörd. Dessutom är det viktigt att placera enheten rätt för att uppnå optimal effekt.
Helst bör enheten monteras på en vägg eller stolpe för att få den bästa möjliga täckningen. Även förstärkare är i regel dyrare än förlängare, erbjuder de en betydligt mer starkare och stabilare trådlös uppkoppling över större utomhusområden.
Detta gör WiFi-förstärkaren till en ideal investering när du har ditt kontor ute på den svenska landsbygden, alternativt när du bor mer centralt men har ditt trädgårdskontor en bra bit från huvudbyggnaden.
Du hittar flera modeller av WiFi-förstärkare för utomhusbruk hos Kjell och Company med priser från 1 000 kr och uppåt, beroende på modell och funktioner.
5. Powerline-nätverk: Ett smart hack
Den här metoden nyttjar dina befintliga ledningar för att överföra data från din router vidare till ditt trädgårdskontor. Det hela fungerar genom att du ansluter en adapter till ett uttag nära din router och en annan adapter till ett uttag på kontoret. Detta skapar i sin tur en stabil trådbunden uppkoppling utan att du behöver installera nya kablar.
Den största fördelen är bekvämligheten. Installationen är enkel, samtidigt som det inte finns något behov av att borra hål eller dra kablar över trädgården. Prestandan avgörs dock främst av kvaliteten på dina existerande ledningar.
Äldre hus kanske inte förser dig med den hastighet du förväntar dig, samtidigt som powerline-adaptrar fungerar inte om ditt trädgårdskontor har ett eget säkringsskåp skilt från huvudbyggnaden.
Du hittar powerline-adaptrar hos en rad återförsäljare runt om i Sverige, från Kjell och Company, vidare till Clas Ohlson, Dustin, Komplett, för att nämna några. Priserna ligger mellan 500 – 1 200 kr beroende på modell.
6. Starlink internet: En högteknologisk lösning för landsbygden
Om du bor ute på den svenska landsbygden, kommer möjligheten till uppkoppling att ofta vara begränsad. I dessa fall kan Starlink vara den ideala lösningen. Till skillnad från traditionella bredband, som i regel baseras på kablar eller mobilnät, förlitar sig Starlink uteslutande på satelliter.
Detta erbjuder möjligheten att koppla upp sig, var som helst och när som helst, oberoende var i riket du befinner dig. När det kommer till kritan är Starlink förmodligen det bästa alternativet när du har ditt kontor i ett område med svag eller opålitlig WiFi-täckning.
Den största fördelen med Starlink är utan tvekan är tillgängligheten, för så länge du har fri sikt mot himlen kan du få snabbt och stabilt internet – oavsett hur långt ditt kontor befinner sig från huvudbyggnaden.
För att Starlink ska fungera måste du köpa en dyr specialutrustning. Samtidigt kommer det hela med ett dyrt månadsabonnemang. Installationen är även aningen komplicerad eftersom parabolantennen måste monteras säkert på en öppen plats för att undvika blockeringen av signal.
Starlink-kit finns tillgänglig att beställa direkt från Starlinks webbplats och kostar för närvarande 3 359 kr (engångskostnad) och 480 kr per månad i abonnemangskostnad. Du kan beställa Starlink direkt från deras officiella webbplats utan mellanhänder.
Faktorer att tänka på när du väljer WiFi-alternativ
Vilket alternativ du väljer beror på dina specifika omständigheter, men här är 5 av de viktigaste sakerna som du behöver tänka på:
- Avstånd från huvudbyggnaden: Ett litet trädgårdskontor i en förort kanske bara behöver en enkel förlängare, medan en större fastighet på landsbygden kan kräva en betydligt mer avancerad lösning för att kunna garantera tillförlitlig täckning.
- Hinder: En kabelanslutning eller en kraftfull IP-klassad förstärkare för utomhusbruk kan behövas om störningar utgör ett problem.
- Krav på hastighet: Din lösning beror på omfattningen av det arbete som du behöver få utfört.
- Budget: Hur mycket du kan lägga ut påverkar såklart ditt val.
- Vädertätning: Regn, vind och fukt i Sverige kan påverka tekniken utomhus. Om du använder en WiFi-sändare eller kablage för utomhusbruk behöver du säkerställa att den är väderbeständig och korrekt installerad för att klara av Sveriges tuffa årstider.
Slutsats
Ett trädgårdskontor är bara lika bra som internetuppkopplingen. Utan stabilt WiFi blir det mest ett dyrt förråd. För att hitta rätt lösning för att förstärka din uppkoppling behöver du fundera på vad som är viktigast – hastighet, stabilitet, kostnad eller enkel installation – och sedan välja det alternativ som låter dig vara uppkopplad utan krångel.
Kategorier:
bloggVill du diskutera över telefon. Låt oss ringa tillbaka till dig
Om du behöver ytterligare information om någon produkt, vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig, vanligtvis samma eller nästa arbetsdag.
Har du några frågor om någon produkt?
Om du behöver ytterligare information om någon produkt, vänligen skicka dina frågor till oss.