Innovation i praktiken: Hansahus24 uppgraderar till 88 mm limträ

28.02.2025

Vi på Hansahus24 har nyligen uppgraderat vår väggkonstruktion från 92 mm till 88 mm limträ för att kunna fortsätta erbjuda våra kunder enastående kvalitet vid varje köp. 

I den här bloggen kommer vi att diskutera närmare vad limträ är, hur det tillverkas, varför vi började använda det, inklusive varför vi anser det vara det bästa valet för våra kunder.

Vad är limträ?

Limträ är ett byggmaterial av trä som är känt för att vara extremt starkt. Hur starkt? Det anses vara ett alternativ till betong och stål! Den otroliga styrkan uppnås genom att flera träbitar sammanfogas med hjälp av lim, värme och tryck.

Mannen bakom limträ är ingen mindre än Otto Karl Freidrich Hetzer. Den tyske uppfinnaren och snickaren tog 1901 patent på en rak balk tillverkad av flera lager laminerat virke som sammanfogats med lim. 

Denna process resulterade i ett material som var betydligt mer hållbart och tätt i jämförelse med balkar som produceras av massivt trä. Under årens lopp blev limträ alltmer populärt och började användas i stor skala under andra världskriget.

Varför väljer Hansahus24 att byta ut 92 mm massivt virke mot 88 mm limträ?

Hansahus24 har ett nära samarbete med några av de finaste leverantörerna av trä i Norden. Eftersom vår tillverkning sker i egen regi har vi möjligheten att övervaka och upprätthålla kvaliteten på det virke som används som byggmaterial för våra trähus. 

Med tiden har vi märkt att det har blivit allt svårare att få tag på 92 mm virke av hög kvalitet som uppfyller våra kvalitetskrav. Eftersom vårt mål är att tillhandahålla träbyggnader av högsta möjliga standard har vi fått leta efter andra alternativ. 

Vi beslutade oss därför att börja med 88 mm limträ! Just limträ är ett fantastiskt alternativ till massivt trä, främst tack vare en mängd anmärkningsvärda egenskaper.

Foto ovan: Limträ i Hansahus24-fabriken

Fördelar med att använda limträ

Det finns många fördelar med att använda limträ. Härnäst redogör vi för några anledningar till att just limträ utgör ett utmärkt materialval när det kommer till att bygga sommar- och timmerstugor, trädgårdsrum och andra konstruktioner i trä.

Hög prestanda och kvalitet

När limträ tillverkas kontrolleras varje bit av det laminerade virket individuellt. Det hela innebär att materialet granskas fler gånger under tillverkningen jämfört med massivt trä. Genom att anamma dettaa förhållningssätt minskar även risken för att virke av sämre kvalitet hamnar i produktionen.

3x högre hållfasthet än stål

Limträ är ett extremt starkt byggmaterial. Tro det eller ej, men limträ är faktiskt tre gånger starkare jämfört med traditionellt stål! Det bör därför inte komma som en överraskning att många har limträ som sitt förstahandsval när det kommer till byggmaterial.

Minskade sprickor och skevheter

Vid användning av limträ minskar risken för sprickor och böjningar i takt med att materialet åldras. Även om sprickor är både naturliga och karakteristiska för träbyggnader, egenskaper som även tillför en rustik charm som många älskar, kan det vara svårare att hitta tjockare virke (92 mm tjocklek) som uppfyller våra kvalitetskrav. 

När vi väljer material är vi noga med att sprickorna inte överskrider våra fördefinierade dimensioner. Genom att välja limträ får du en produkt med en vacker enhetlig yta utan sprickor som inte kommer att inverka negativt på konstruktionen med tiden.

Högkvalitativt källmaterial

Den limträ som används för att bygga Hansahus24 tillverkas av högkvalitativ nordisk gran, ett tätt och hållbart träslag som avverkas i hållbart förvaltade skogar. Genom att använda nordisk gran förstärks grundmaterialet ytterligare.

Certifierad kvalitet

Våra limträprodukter är certifierade för att uppfylla specifika standarder för kvalitet och prestanda och testas av Materials Testing Institute (MPA) testlaboratorium i Stuttgart.

Estetiskt tilltalande jämn yta

Limträ har ett harmoniskt och jämnt utseende tack vare det noggranna urvalet av lameller, vilket ger en vacker duk av träets ådring. Värmen som limträ alstrar förhöjer skönheten i både traditionell och modern arkitektonisk design.

Enkel isolering och installation

En annan stor fördel är att krympningen hos limträ är minimal. Fukthalten i limträ är betydligt lägre jämfört med traditionellt trä – ca 12-14%. Vid användning av massivt trä krävs en väntetid (upp till ett år) innan permanenta installationer och isolering kan installeras, detta på grund av den högre fukthalten. Tack vare att limträ inte krymper är det enkelt att isolera eller utföra andra arbeten i huset omedelbart.

Bättre värmeisolering

Limträ är ett tätt material och har bättre egenskaper när det kommer till att isolera värmen. Detta innebär mer konkret att en timmer- eller sommarstuga som byggts med väggar i limträ är betydligt svalare på sommaren, samtidigt som den behåller värmen bättre under vintermånaderna. Detta främst tack vare en massiv träkonstruktion med samma tjocklek på väggarna.

Ökat brandmotstånd

Tack vare de beständiga egenskaperna gällande förkolning hos det lim som används vid tillverkningen av limträ är materialet betydligt mer motståndskraftigt mot bränder.

Limträ är ett mer grönare val

Allt vårt trä, inklusive virket som används vid tillverkning av limträ, utvinns från hållbart skötta skogar, vilket bland annat lämnar ett lägre miljöavtryck. Hållbart förvaltade skogar har ett rullande schema för återplantering. När träd avverkas planteras ganska snart nya träd som får växa sig till önskad längd.

Eftersom limträ tillverkas av timmer som är mindre i storlek jämfört med stora stockar kan materialet tillverkas av yngre träd. Träet kan skördas från andra och tredje generationens skogar, vilket gör limträ till ett hållbart val. Allt virke som avverkas blir lättare att ersätta jämfört med att använda större, äldre träd.

Dessutom är tillverkningen av limträ en extremt effektiv process med minimalt spill. Detta beror främst på att betydligt mindre bitar kan användas på ett effektivt sätt. I slutet av sin livscykel är limträ lätt att återvinna som biobränsle.

Glulam Byggnadsunderhåll

Undrar du om det finns några skillnader i underhåll av konstruktioner byggda med limträ jämfört med traditionella träbyggnader? Limträ är tillverkat av timmer och ska underhållas på samma sätt som massivt trä när det utsätts för väder och vind. 

Använd ett lämpligt träskyddsmedel – t.ex. det Remmers HK som vi rekommenderar – för att skydda din timmerstuga, trästuga eller annan träbyggnad mot fukt och skadedjur. Behandla eller måla träet med jämna mellanrum enligt anvisningarna.

Hur tillverkas limträ?

Om du är nyfiken på hur det går till att tillverka limträ får du här en kort översikt. 

  1. Urval: Virke av hög kvalitet väljs ut, sorteras och hyvlas. Hyvling är en process där träet hyvlas ner med en maskin för att uppnå en jämn tjocklek och jämn yta.
  1. Torkning: Träet torkas till en viss fukthalt – ca 12% – för att garantera en hög stabilitet.
  1. Förberedelse av lameller: Virket kapas i 50 mm tjocka skikt, så kallade lameller.
  1. Limning: Lamellerna beläggs med ett tunt lager lim och limmas ihop till långa längder, så kallade stavar.
  1. Pressning: Enheten pressas för att säkerställa korrekt vidhäftning och härdning av limmet.
  1. Efterbearbetning: De färdiga elementen i limträ hyvlas och kapas till önskade mått och specifikationer.

Genom att välja limträ tar du ett kostnadseffektivt och estetiskt tilltalande val vid bygget av din timmer- och sommarstuga eller annan träkonstruktion. Om du har några andra frågor om limträ eller vår tillverkningsprocess är du alltid välkommen att ringa oss på 010-888 55 98 eller skicka ett e-postmeddelande till info@hansa24.se.

Kategorier:

blogg